søndag 4. mai 2008

SOSIOØKONOMISK STATUS MELLOM SAMER OG MAJORITETEN AV DEN NORSKE BEFOLKNINGEN.

Sosioøkonomiske forhold handler i korte trekk om hvordan sosiale klasser i samfunnet blir behandlet sosialt og økonomisk. Jeg skal ta for meg hvordan sosiøkonomiske forhold er mellom samene og majoriteten av den norske befolkningen.


Som vi tydelig kan se, er det en betraktelig stor lønnsforskjell mellom samene og den samlede norske befolkningen. Mens gjennomsnittslønna for en ''vanlig'' nordmann er 196 200 kr, er lønna for en same bare 147 500 kr. En annen ting som er interessant å se på er at samene har en høyere pensjon og trygd enn majoriteten i landet vårt. Samene har en pensjon og trygd på 51 700 kr, og majoriteten har 46 900. Hvorfor er det slik?


En grunn til at samene tjener mindre er selvfølgelig på grunn av det lave utdanningsnivået. Lav utdanning gir som kjent lav inntekt. De fleste har sikkert hørt om fornorskningsprosessen som foregikk ca. i perioden 1880-1965. Da fikk ikke samene lov til å prate samisk på skolen i det hele tatt, ikke en gang i friminuttene. På grunn av dette glemte ungene samisk. De mistet selvtilliten etter generasjoner med undertrykking både sosialt og religiøst. De mistet språket og kulturen sin. Denne fornorskningsprossen må ha gjort det samiske folk veldig umotivert og skapt dårlige forutsetninger for å ta noe høyere utdanning. Tall viser at bare 16,3% av den samiske befolkningen har høyere utdanning. Det sier vel sitt! Samfunnets nedprioriteringer av samisk språk og kultur, og det å tilrettelegge ting for samene, har ført til lavere utdanning for det samiske folk.


Grunnen til at det blir utbetalt større trygder og pensjoner til det samiske folket, er veldig naturlig. Samene er et folk som liker å forholde seg til gamle levemåter og tradisjoner. Et stort antall samer er fortsatt selvstendig næringsdrivende. De blant annet fisker, jakter og driver med jordbruk og reindrift. De driver med tunge, fysiske arbeid som sliter på kroppen deres. Det gjør at man går av tidligere med pensjon. I tillegg er hver 4. person i det samiske området (SUF-området) over 60 år. Mens i resten av Norge er hver 5. person over 60. Da er det jo helt naturlig at de i SUF-området generelt har en større trygd og pensjon!


Kilder:

Ingen kommentarer: